Majlis Pemakaian Pingat PALAPES

Pada 14 Oktober 2017 yang lepas, Majlis Pemakaian Pangkat kepada Unit PALAPES Udara telah berlangsung darip pukul 8 pagi hingga jam 11pagi. Majlis ini bertempat di unit PALAPES Udara UniSZA. Majlis Pemakaian Pangkat ini telah melibatkan penyertaan seramai 87 Pegawai Kadet PALAPES Udara UniSZA yang mana terdiri daripada peringkat Senior 41 anggota dan intermediate 46 anggota.

Perbarisan ini diketuai oleh 7803334 PRK Muhammad Arsyad bin Sohaile bersama 7803316 PRM Ahmad Farid bin Shaari dan bagi peringkat Intermediate 7803694 PK Sjn Mohammad Zahin bin Ibrahim. Majlis Pemakaian Pangkat ini telah dianjurkan oleh Unit PALAPES Udara Unisza bersama kerjasama oleh Pusat Pembangunan Holistik Pelajar (PPHP) UniSZA.

Majlis Pemakaian Pangkat pada kali ini adalah untuk melahirkan generasi yang berdedikasi, bertanggungjawab, berdsiplin dan dapat meningkatkan kemahiran insaniah dalam kehidupan seharian sebagai pegawai kadet. Pengiktirafan yang diberikan juga adalah berdasarkan kriteria yang ditetapkan seperti tahap kebolehan dalam memimpin atau menguruskan sesuatu organisasi, berdisiplin dan beretika dalam menjalankan tugas, berani dan berkeyakinan, juga amanah serta bertanggungjawab dalam menggalas jawatan yang diberikan.

Pemakaian pangkat tertinggi juga atas komitmen yang diberikan terbaik dan boleh memimpin orang bawahan dengan baik. Kesimpulannya, adalah diharapkan agar Majlis Pemakaian Pangkat ini dapat diteruskan kerana majlis seperti ini sesuai dan melahirkan pegawai kadet yang kuat dari segi mental dan fizikal.

|| Galeri ||

Plapes Udara V (F.A.C.E UniSZA 2017)

Pada 9 November 2017, PALAPES Udara UniSZA telah melaksanakan satu program “Family Airforce And Community Everlasting, FACE UniSZA 2017” dengan kerjasama Pusat Pembangunan Holistik Pelajar (PPHP) UniSZA. Program tersebut telah berlangsung selama 3 hari, sekalugus adalah untuk merealisasikan salah satu objektif UniSZA sebagai sebuah Universiti Komuniti. Program tersebut dirasmikan oleh En. Ibrahim Bin Mat Akil, Pengetua SMK Gabang.

Program ini melibatkan seramai 39 anggota PALAPES Udara daripada peringkat senior, 200 orang pelajar SMK Gambang serta penduduk Kampung Sri Fajar, Pahang. Aktiviti yang dilaksanakan adalah gotong-royong membersihkan padang, kawasan masjid, kubur, dan kawasan sekitar Taska Sri Fajar.

Futsal juga adalah salah satu aktiviti yang dijalankan selain daripada Amali Penyembelihan yang dilakukan oleh Ustaz Arif wakil daripada Veterinar Gambang bagi memupuk semangat keberanian serta minda yang cergas dan banyak lagi aktiviti yang dilaksanakan seperti sukaneka, pertandinga  mewarna di bawah umur 6 tahun.

Majlis penutup dijalankan oleh Encik Sahar Bin Abdullah. Menurut maklum balas yang diterima oleh peserta, rata-rata peserta berpuas hati dengan kerjasama dan komunikasi dua hala yang ditunjukkan oleh Pegawai Kadet Junior dan mereka juga tidak akan melepaskan peluang seandainya diberikan peluang pada masa yang akan datang.

|| Galeri ||

Pengunjung

290015