Print

Ekspedisi Gunung Besar Hantu Kor Wataniah

Program “Ekspidisi Gunung Besar Hantu” adalah program yang mendedahkan anggota Kor kepada suasana hutan yang tidak dijangka bertujan untuk memberi pengalaman kepada pelajar untuk menggunakan kemahiran, kebijaksanaan dan kepakaran mereka untuk menguruskan  serta mengatasi masalah ketika berada di  waktu yang sukar. 

Ekspidisi Gunung Besar Hantu ini telah berlangsung selama tiga hari dan empat malam iaitu pada 2 Mac hingga 5 Mac 2017 bertempat di Kem Bukit Perjuangan, Jelebu, Negeri Sembilan. Kem ini bermula pada hari Khamis, 2 Mac  pada jam Sembilan malam dan berakhir pada hari Ahad jam tiga petang. Banyak aktiviti yang lasak dan banyak memberi pengalaman kerjasama kepada ahli kor.

Aktiviti yang dijalankan sepanjang program ini banyak menguji kesabaran mental dan fizikal, kemahiran survaival, penguruasan kumpulan serta kerjasama setiap ahli Kor ketika waktu yang getir . Antara aktiviti tersebut adalah kembara Gua Batu Pala, Kembara Air Terjun dan mendaki Gunung Besar Hantu. Pelbagai cabaran dan halangan telah ditempuhi oleh ahli-ahli kor antaranya ialah berkerjasama mereka dalam kumpulan untuk meneroka Gua Batu Pala dengan selamat serta mereka harus memasak berkumpulan sepanjang kem ini berlangsung. 

Print

Anugerah Tokoh Siswa 2016

 

PPHP mengucapkan jutaan tahniah kepada para pelajar UniSZA yang telah tercalon dan juga yang mendapat anugerah sempena Anugerah Tokoh Siswa 2016 peringkat kebangsaan yang telah berlangsung pada 25 Mac 2017 bertempat di Universiti Teknologi Malaysia, Skudai Johor. Dalam majlis tersebut, seramai tiga pelajar UniSZA telah berjaya terpilih untuk menerima anugerah. Kategori yang dirangkul oleh wakil pelajar UniSZA adalah seperti berikut:

Anugerah Pemimpin Program Wacana Intelek
Muhammad Nursyazwan Zainuddin
ISM. Pentadbiran Perniagaan

Anugerah Pemimpin Badan Beruniform
Nuuh Muhamad Idris
ISM. Pengajian Islam (Dakwah)

Anugerah Pemimpin Sukarelawan (Kesejahteraan Komuniti)
Mohammad Farid Abdul Talib
ISM. Pengajian Islam (Usuluddin) 

Alhamdulillah UniSZA mengungguli Anugerah Tokoh Siswa dalam kategori berikut: 

1. Pemimpin Badan Beruniform
2. Pemimpin Program Wacana Interlek
3. Pemimpin Sukarekawan kesejahteraan komuniti

Tahniah diucapkan kepada kepada para pemenang, tahniah kepada enam pemimpin siswa yg dalam senarai saringan akhir dan kepada semua pemimpin yg telah tercalon.

Prof. Dr. Nik Wan bin Omar
Timb. Naib Canselor HEPA

|| Galeri ||