Print

Program Jelajah Desa Kor SISKOR

Program Jelajah Desa || Bersama Komuniti Kampung Shukor, Dungun Terengganu anjuran Kor-Siskor UniSZA bersama Pusat Pembangunan Holistik Pelajar(PPHP) dan Jabatan Penjara Malaysia.

Tarikh : 13-14/04/2018

Tempat : Dungun, Terengganu

13/04/2018

  1. Anggota Kor-Siskor dibahagikan kepada 2 kumpulan. 
●Satu kumpulan kecil membuat kerja-kerja rewang bersama dengan penduduk kampung.
●Kumpulan kedua bergerak ke tapak perkhemahan untuk tugas pembersihan kawasan tapak perkhemahan seterusnya mendirikan khemah. 

  2. Aktiviti petang, tiga orang anggota siskor ditugaskan membuat kerja rewang bersama penduduk kampung. 
●Anggota yang lain bersama-sama komuniti Kg.Shukor pula terlibat dengan aktiviti sukan seperti bola sepak, bola jaring, tarik tali, cari gula dalam tepung, dan musical chair yang melibatkan golongan kanak-kanak, belia dan juga dewasa. 

  3. Pada malamnya, diadakan majlis perasmian penutup dirasmikan oleh Tuan Haji Roslee bin Daud , Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan , Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Negeri Terengganu .
● Gimik perasmian dilakukan dengan menandatangani plag untuk diletakkan di tugu.
●Cabutan bertuah dan pemberian hadiah kepada pemenang dalam acara sukan turut dijalankan.

14/04/2018

  1. Senamrobik dan rewang bersama penduduk kampung.
  2. Anggota siskor dibahagikan kepada tiga kumpulan. Kumpulan 1 terlibat dengan pergerakan Jalinan kasih iaitu memberi sumbangan kepada keluarga yang terpilih antaranya sakit tua, lumpuh kerana kemalangan, ibu tunggal dan ramai lagi. Kumpulan 2 ditugaskan membantu dalam pembinaan tugu sebagai kenangan di kampung tersebut. Manakala kumpulan 3 membantu kerja rewang untuk persiapan makan tengah hari.
  3. Sesi bergambar bersama komuniti yang terlibat juga diadakan.
  4. Kerja-kerja pembersihan tapak khemah dan dan semua peralatan dilakukan bersama-sama sebelum bertolak pulang ke UniSZA.

 || Galeri ||