Print

Love, Health & Society 2.0 @Sarawak

Seramai 38 anggota kadet Palapes Udara UniSZA peringkat Intermediate telah mengadakan program Love, Health And Society 2.0 (Jelajah Borneo), bermula daripada 30 April hingga 5 Mei 2018 bertempat di Kampung Pinang, Samarahan, Sarawak. Program ini anjuran Pusat Pembangunan Holistik Pelajar (PPHP) dan Pejabat Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) UniSZA. Program ini juga telah mendapat kerjasama daripada pihak Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) dan para penduduk Kampung Pinang.

Pada 30 April 2018 telah berlangsungnya Majlis Pelepasan Program Love Health & Society 2.0 “Jelajah Borneo” dan telah disempurnakan oleh Encik Salman bin Lambak, Timbalan Pengarah Kemahiran Insaniah, Pusat Pembangunan Holistik Pelajar (PPHP) UniSZA. Selesai sahaja majlis pelepasan tersebut, seramai 38 anggota kadet palapes UniSZA bersama tiga orang pengiring, telah berangkat ke KLIA.

Jam 3.30 pagi pada 1 Mei 2018 tiba di KLIA dan bertolak ke Kuching pada jam 7 pagi. Aturcara pertama di bumi kenyalang adalah menziarahi UNIMAS serta bermalam di sana. Mengiringi kami dalam sesi ziarah UNIMAS adalah saudari Intan Anis Suraya merangkap salah seorang daripada ahli Majlis Perwakilan Pelajar UNIMAS.

2 Mei 2018 para pelajar telah bergerak ke Kampung Pinang, Samarahan dengan menaiki bas. Majlis Pembukaan Program Love, Health & Society 2.0 dan penyerahan Anak Angkat telah dilangsungkan di Masjid Kampung Pinang dan disempurnakan oleh Haji Semawi Bin Sulong. Setelah selesai majlis pembukaan, para pegawai kadet Palapes Udara telah pulang ke rumah keluarga angkat masing-masing dan melakukan aktiviti gotong-royong sekitar rumah keluarga angkat. Setelah selesai aktiviti gotong-royong. Aktiviti gotong-royong diteruskan lagi di sekitar Kampung Pinang pada sebelah petang, serentak dengan aktiviti melukis lukisan mural di surau, serta aktiviti sukan komuniti dan sukaneka bersama penduduk Kampung Pinang.

 

Aktiviti diteruskan pada keesokan hariya dengan pembahagian kumpulan kepada empat; dua kumpulan gotong-royong, kumpulan yang menjalankan aktiviti mural dan kumpulan yang membeli barang untuk persiapan majlis perasmian penutup. Aktiviti kami diteruskan lagi dengan jelajah kampung sambil bergotong-royong di sekitar jalan Kampung Pinang dan sekitar Tabika Kemas Kampung Pinang. Selain gotong-royong, aktiviti mural turut dijalankan secara serentak. Pada waktu petang pula, aktiviti diteruskan lagi dengan senam robik, colour fun (mewarna) dan sukaneka bersama pelajar tabika yang telah dijalankan di Masjid Kampung Pinang. Setelah selesai penyampaian hadiah untuk aktiviti mewarna dan sukaneka tersebut, persiapan Majlis Penutup telah dilakukan. Majlis penutup telah berlangsung selepas selesai solat maghrib dan isyak berjemaah serta bacaan yaasin di Surau kampung Pinang dan dirasmikan oleh YBhg. Puan Rubiah bin Haji Wang.

|| Galeri ||