Jati Diri Kor SUKSIS

TERENGGANU,  05 MAC 2017 – Kor Sukarelawan Polis Siswa Siswi (Suksis) adalah Kokurikulum Badan Beruniform Bersenjata Universiti Sultan ZainalAbidin (UniSZA). Baru-baru ini, Kor-Suksis telah menganjurkan satu Program Kem Jati Diri Tasik Kenyir. Anggota Kor-Suksis UniSZA daripada tahun dua telah terlibat secara langsung dalam kem ini. Kem ini telah berlangsung selama 3 hari 2 malam. Program ini telah dijalankan pada 05 Mac 2017 hingga 07 Mac 2017 yang bertempat di Kem UniSZA Sungai Lawit, Tasik Kenyir, Terengganu. Kem jati diri ini telah disertai oleh 65 orang anggota Suksis. Kem jati diri  ini juga telah melibatkan beberapa orang  jurulatih pengiring dan staf PPHP bagi tujuan untuk memantau aktiviti yang dijalankan. Program ini diadakan bagi memberi pendedahan kepada pelajar tentang situasi di dalam hutan dan keadaan air tasik kenyir. Program ini juga merupakan salah satu progrm yang dilaksanakan untuk memberikan pendedahan yang lebih mendalam kepada anggota Kor-Suksis tentang kerjasama dan kemantapan mental dan fizikal dalam pelbagai situasi yang sukar.

Melalui Program Kem Jati Diri Suksis ini, peserta telah memberikan respon yang positif serta telah menunjukkan sepenuhnya minat dengan memberikan perhatian ketika aktiviti sedang dijalankan. Hal ini secara tidak langsung, telah memberikan input yang berguna kepada anggota Kor Suksis dalam memamtapkan kemahiran diri.Disamping itu, program ini juga  telah memberikan satu kesempatan yang tidak ternilai kepada anggota Suksis tentang kemahiran insaniah pada diri sendiri yang mampu meningkatkan keyakinan diri mereka. Hasil kerjasama semua pihak tiada masalah yang timbul sepanjang program dijalankan.Aktiviti gotong-royong membersihkan kawasan hutan dapat dilaksanakan sepenuhnya hasih kerjasama yang diberikan oleh peserta dan bantuan jurulatih. Kebanyaakan aktiviti yang dirancang tidak dapat dijalankan kesemuanya disebabkan oleh kekangan masa. 

Ekspedisi Gunung Besar Hantu Kor Wataniah

Program “Ekspidisi Gunung Besar Hantu” adalah program yang mendedahkan anggota Kor kepada suasana hutan yang tidak dijangka bertujan untuk memberi pengalaman kepada pelajar untuk menggunakan kemahiran, kebijaksanaan dan kepakaran mereka untuk menguruskan  serta mengatasi masalah ketika berada di  waktu yang sukar. 

Ekspidisi Gunung Besar Hantu ini telah berlangsung selama tiga hari dan empat malam iaitu pada 2 Mac hingga 5 Mac 2017 bertempat di Kem Bukit Perjuangan, Jelebu, Negeri Sembilan. Kem ini bermula pada hari Khamis, 2 Mac  pada jam Sembilan malam dan berakhir pada hari Ahad jam tiga petang. Banyak aktiviti yang lasak dan banyak memberi pengalaman kerjasama kepada ahli kor.

Aktiviti yang dijalankan sepanjang program ini banyak menguji kesabaran mental dan fizikal, kemahiran survaival, penguruasan kumpulan serta kerjasama setiap ahli Kor ketika waktu yang getir . Antara aktiviti tersebut adalah kembara Gua Batu Pala, Kembara Air Terjun dan mendaki Gunung Besar Hantu. Pelbagai cabaran dan halangan telah ditempuhi oleh ahli-ahli kor antaranya ialah berkerjasama mereka dalam kumpulan untuk meneroka Gua Batu Pala dengan selamat serta mereka harus memasak berkumpulan sepanjang kem ini berlangsung. 

Pengunjung

237995